Mind maps
Je kent het waarschijnlijk wel, het woord Mind Map. Maar wat is dat nu eigenlijk en is dat wel zo handig?
Toen ik op school zat, werd er mij verteld, dat als ik goed wilde leren, ik samenvattingen moest maken van de tekst die ik moest leren. Nou ben ik daar absoluut niet goed in, want mijn samenvattingen waren heel erg lang. Ik vond alles belangrijk om te noteren, en schreef bijna de hele tekst over. En dus had ik nog een lange tekst om te leren.
Een mind map zou mij hier heel erg bij hebben kunnen helpen. Want mijn samenvatting miste zijn doel, namelijk alle belangrijke kernwoorden of sleutelwoorden noteren. Dat betekent, dat mijn hersenen woorden op moesten nemen, die niet van belang waren, en ik deze ook onnodig moest herlezen. De kernwoorden sprongen niet naar voren en de verbanden tussen deze kernwoorden waren moeilijk te vinden. En dat betekent, dat ik heel veel tijd verloor met het leren. Zonde! Dat kan veel sneller.
Een mind map zorgt er juist voor, dat je werkt vanuit het belangrijkste kernwoord, en deze uitbreidt met de andere kernwoorden, waardoor verbanden veel makkelijker en sneller gelegd kunnen worden. Tevens zorgt een mind map ervoor, dat als je deze opnieuw bekijkt, je meteen alle belangrijke elementen van de te leren stof ziet. En een mind map is heel makkelijk uit te breiden, omdat je altijd weer nieuwe dingen kunt toevoegen.
Het maken van mind maps en de doeltreffendheid hiervan is een onderdeel van de Ik leer leren training. Wil je dat jouw kind ook leert hoe het mind maps moet maken, en wil je je kind goed voorbereid naar de brugklas laten gaan, klik dan hier voor meer informatie, of neem contact met me op. Wees welkom!